Planlegger klassen til sønnen eller datteren din en skoletur? Gled deg på barnets vegne, dette blir en fin opplevelse! Uansett om det er en reise til leirskole, eller en dagstur på en kulturell begivenhet, er klasseturer noe ungene kommer til å huske resten av livet. Er planen at barna selv skal være med på dugnad for å tjene inn penger? Det er en svært god idé!
Klasseturer gir unike opplevelser
Klasseturer gir opplevelser for livet. Husker du skoleturen til Dyreparken i Kristiansand eller teknisk museum som liten? Hva med leirskolen på fjellet, eller ved havet i syvende klasse? Eller Polen-turen på ungdomsskolen? Svaret er nærmest garantert et ja. Det blir litt ekstra spennende å dra på museum eller reise vekk, når man får dra med vennene sine. Barna kommer til å lære masse, og kose seg med klassekameratene sine.
Når alle bidrar minsker klasseforskjeller
Avhengig av hva slags tur de skal på, er det nok naturlig for oss foreldre å tenke at selvsagt skal man bidra til dette. En tusenlapp er noe de fleste familier i Norge kan avse, men det er ikke nødvendigvis slik for alle. I lavinntektsfamilier kan den tusenlappen bety svært mye, og være en sentral del av månedsbudsjettet. Ekstra utgifter kan være utfordrende, men man vil samtidig ikke at barnet sitt skal være utenfor. Det er viktig at alle skal få være med, uavhengig av hva foreldrene tjener. Dersom turen er mer omfattende, som en utenlandstur på ungdomsskolen, vil utgiftene bli større. Skolen dekker nok mye av kostnaden, men noe må elevene kanskje bidra med uansett. Utover dette vil ungdommene også gjerne ha lommepenger til småhandling. For at alle skal kunne være med og for å unngå klasseforskjeller, er det kjempelurt at barna våre må jobbe litt for å tjene inn pengene selv. Dessuten kommer de til å ha det kjempegøy underveis!
Å samle inn penger øker barnas økonomiforståelse
Penger vokser ikke på trær, selv om det kan virke som at barn tror det i blant. Særlig for barn på barneskolen kan det være vanskelig å forstå hva som skal til for å tjene penger, og hvor dyr for eksempel en iPhone er. Derfor er en dugnader hvor barna selv bidrar en kjempegod lærepenge, som de kan ta med seg videre i livet. Forhåpentligvis vil det bidra til en god arbeidsmoral fra tidlig alder. Kanskje vil det også føre til at barnet gjerne ønsker seg en liten deltidsjobb, når de begynner på videregående? En slik innsamling vil også øke samholdsfølelsen i klassen, ved å jobbe mot et konkret og målbart mål, slik en pengesum er. Dessuten vil det gi barna mer eierskap over selve klasseturen, som gjør at de vil sette enda mer pris på den. Følelsen av at dette er noe de har jobbet hardt for, og at det endelig skjer, vil være et ekstra spenningsmoment.
Kjøp inn forbruksvarer –selg med fortjeneste
Bor du på et lite tettsted, har du sikkert sett større barn og ungdom som selger vafler på innsiden av matbutikken, til inntekt for et bestemt formål. Dette kan være en god idé, men det gir kanskje ikke den beste fortjenesten. En annen mulighet som kan bære flere frukter, er at de voksne som organiserer turen kjøper inn lodd eller bestiller kakebokser, som barna kan selge videre med større fortjeneste. La barna gå rundt hverandres nabolag i en liten gruppe. Er de små er det lurt at en voksen blir med. Husk også å oppfordre dine egne venner og familie til å kjøpe varen poden din selger. Folk flest synes slike dugnader er veldig koselige, og vil gjerne bidra. Dette gjelder kanskje spesielt om det er produkter de har bruk for. Derfor er forbruksvarer lurt. Det finnes mange aktører som spesialiserer seg på dugnadsprodukter for skoleklasser, slik at dere får varene til en god pris, og samler inn overskuttet til selve formålet. En av de vanligste produktene er nok småkaker og kjeks. Disse er lette å selge til naboer, fordi det er produkter som er fine å ha på lur dersom man får besøk, eller bare har lyst til å kose seg litt. Gå for en kjent aktør på markedet, så blir det enda lettere å selge varene. Lykke til!